Poezii de George Toparceanu

George_Topirceanu.jpg

Autor: George Toparceanu

Editura: Librivox

Categorie: Poezie

Narator: Necunoscut

An publicare: 2016

Durata: 00h 02min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

George Topirceanu s-a nascut in Bucuresti la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topirceanu si al Paraschivei, tesatoare de covoare la azilul „Doamna Elena ", amandoi originari din partile Sibiului.

Incepe scoala primara la Bucuresti intre anii 1893 - 1895 si o continua pe valea Topologului, la Suici, judetul Arges, unde parintii se stabilesc o vreme. Revine la Bucuresti si se inscrie la liceul Matei Basarab pana in clasa a IV-a, apoi la Sf. Sava (1898 - 1906). Dupa absolvire intra functionar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de somaj si de viata boemiana. In paralel, se inscrie la Facultatea de Drept (1906), pe care o paraseste pentru cea de Litere, fara a termina studiile..

Prima incercare literara dateaza din timpul scolii primare si este primita cu raceala de colegul mituit cu „o penita si doi nasturi” pentru a-i folosi de public .

Debuteaza inca din liceu, la 19 ani, publicand primele incercari, sub pseudonimul „G. Top” la revista umoristica Belgia Orientului (1904); a publicat si la alte reviste: Duminica, Spiruharetul, Revista noastra, Revista ilustrata, Samanatorul, Neamul romanesc literar, Ramuri, Viata sociala a lui Nicolae D. Cocea. In 1909 publica in Viata romaneasca parodia Raspunsul micilor functionari, ca o replica la Caleidoscopul (1908) lui A. Mirea (pseudonim al lui Șt. O. Iosif si Dimitrie Anghel) prin care se face remarcat in lumea literara. Garabet Ibraileanu (cu care intretine o interesanta corespondenta), il cheama la Iasi (1911), ca subsecretar de redactie la Viata romaneasca (Topirceanu: conferinta „Cum am devenit iesean".

Sursa: Wikipedia