Poezii de George Cosbuc

George_Cosbuc.jpg

Autor: George Cosbuc

Editura: Librivox

Categorie: Poezie

Narator: Necunoscut

An publicare: 2016

Durata: 00h 05min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

George Cosbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrita-Nasaud, azi Cosbuc, judetul Bistrita-Nasaud; d. 9 mai 1918, Bucuresti) a fost un poet, critic literar, ocazional si traducator roman din Transilvania, membru titular al Academiei Romane din anul 1916.

Poezia sa apartine patrimoniului cultural national si, desi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbarile scolare sau populare, creatia sa il recomanda drept un autor clasic al literaturii romane, un om cu un gust literar desavirsit si un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele scolare nici in ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasa activitate de iluminare a taranilor, e un precursor al miscarii poporaniste si un tehnician desavirsit al prozodiei, folosea o gama foarte variata de picioare metrice si de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completa a operei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica straina si a adaptat prin localizare la sufletul si mediul taranesc Eneida si Odiseea (Iliada a fost tradusa de contemporanul sau, George Murnu) si a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, in poezia romana. Toate aceste calitati il recomanda pentru pozitia pe care o ocupa, de autor clasic, dar mai ales simtul echilibrului si faptul ca a scos in evidenta partea solara, idilica, a sufletului taranului roman.

Sursa: Wikipedia