La Grandiflora

La_Grandiflora.jpg

Autor: Gib I. Mihaescu

Editura: ACT si Politon

Categorie: Literatura

Narator: Cosmin Sofron

An publicare: 2016

Durata: 04h 10min

35Lei

34 71 Lei
Cumpără

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

La Grandiflora este o nuvela scrisa de Gib I. Mihaescu, publicata in 1928 in volumul de nuvele „Grandiflora”.

``In «gradina», adica in petecul de faneata tunsa, cu trei pruni, din dosul carciumei in chip de pavilion, prietinii sarbatoresc intoarcerea lui Manaru de la tara.

«Țara» asta nu-i departe; nici macar cinci kilometri nu-s pana acolo, socotind din mijlocul oraselului. Totusi pentru ca drumul urca si coboara Dealul Oltului, se ridica iar pe Dealul Marcului si se lasa ca sa se suie din nou pana la jumatate coasta pe Dealul Verdii, distanta ce se pierde astfel in vai si in podgorii pare vrednica de respect, mai ales pentru orasenii care n-au vie. Iar viile din Dealul Verdii sunt intrevazute de toti printr-un invelis de mister. Acolo, departe, ele toate trebuiesc sa fie mari si sa dea un rod fara pereche.

Manaru a sosit pe seara si fara nevasta. Si-a schimbat hainele, apoi a aruncat o privire nelinistita in cuprinsul odailor, de unde vagi luciri de obiecte ii ranjeau sarcastic prin intuneric, si a plecat sa ia masa in oras — «Sotia mea a ramas la vie; stiti, acuma strugurii dau in copt si nu poti avea incredere in nimeni… iar vierii sunt niste hoti!»

In gradina domnului Alexandru Cocosel, la «Grandiflora», e deci sarbatoare mare. Paharele se ciocnesc des si cutitele patrund taioase in muschiuletele cu sange, fumegand pe talere de lemn.``