Gulliver`s travels

Gulliver-s-Travels.jpg

Autor: Jonathan Swift

Editura: Librivox

Categorie: Literatura

Narator: Necunoscut

An publicare: 2016

Durata: 11h 23min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

Jonathan Swift s-a nascut la Dublin intr-o familie originala din Anglia. A studiat teologia la Trinity College din Dublin (1682-1686), fara sa se fi remarcat ca epartate, Sir William Temple. Cu unele intreruperi (in 1694 devine preot al Bisericii Anglicane), Swift a trait zece ani, pana in 1699, la Moor Park, mosia lui Temple din Farnham. William Temple, retras din politica, se interesa de literatura, primea scriitori in casa lui si cauta sa-l familiarizeze pe tanarul Jonathan cu problemele politice si literare ale timpului. In casa lui Temple, Swift face cunostinta cu tanara fiica adoptiva a acestuia, Esther Johnson, careia ii dadea lectii. Intre cei doi s-a legat o prietenie, care a dus la casatoria lor in 1701, cand tanara pereche se muta la Dublin. Catva timp Swift este secretar al lordului Berkeley, guvernatorul Irlandei, iar in 1701 i se incredinteaza o parohie.

In 1704 Swift publica primele lucrari. Una dintre ele, "The Battle of the Books" ("Batalia cartilor"), este un eseu pe tema disputei "cu privire la autorii antici si moderni", in care Swift demonstreaza superioritatea anticilor, ceea ce echivala cu o adoptare a doctrinei literare a clasicismului. O a doua lucrare, "The Tale of a Tub" ("Povestea unui butoi"), este o colectie de eseuri pe teme religioase, in care autorul afirma ca nici una dintre formele existente ale bisericii nu este pastratoare adevarata a crestinismlui primitiv. In cartea "Prediction for the Ensuing Year 1708" ("Preziceri pentru anul 1708"), semnata Isaac Bickerstaff, ia in deradere credinta in astrologie, cuprinzand si diferite proorociri spirituale satirice cu privire la unele evenimente politice.

In perioada urmatoare, Swift devine gazetar politic. O impresie deosebita produce pamfletul "The Conduct of the Allies" ("Comportarea aliatilor", 1711), care contribuie la mobilizarea opiniei publice pentru incetarea razboiului purtat impotriva Frantei. Tot in acesti ani, petrecuti la Londra, Swift se imprieteneste cu Alexander Pope si frecventeaza Clubul lui Martin Scriblerus.

Sursa: Wikipedia