Fabule de Grigore Alexandrescu

Grigore_Alexandrescu.jpg

Autor: Grigore Alexandrescu

Editura: Librivox

Categorie: Poezie

Narator: Necunoscut

An publicare: 2016

Durata: 00h 06min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

S-a nascut la Targoviste, pe data de 22 februarie in anul 1810, in mahalaua Lemnului, fiind al patrulea copil al vistiernicului M. Lixandrescu. Ramane orfan si sarac, dar de mic dovedeste o inteligenta deosebita si o memorie extraordinara. Invata greaca si franceza. A devenit elev la Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti, fiind coleg cu Ion Ghica. Face cunostinta cu Ion Heliade Radulescu. Ii uimeste pe toti prin talentul sau poetic. Un timp va locui acasa la Heliade, care-i va publica prima poezie, Miezul noptii, in Curierul Romanesc, urmata de elegia Adio. La Targoviste.

O vreme a fost ofiter, dar a demisionat (1837). Din pricina unor scrieri (Anul 1840 si Lebada si puii corbului) este intemnitat. A ocupat functii marunte. In 1848 e redactor al ziarului Poporul suveran. In ultimii 25 de ani de viata a fost marcat de alienare mintala.

A murit sarac la Bucuresti in anul 1885. Vasile Alecsandri, intr-o scrisoare trimisa din Paris lui Alexandru Papadopol-Calimah, deplangea nepasarea fata de cel mai de seama fabulist roman: „Moartea bietului Alexandrescu nu m-a mihnit atit de mult (caci el era mort de mai multi ani), cit m-a mihnit nepasarea generatiei actuale in privirea lui si uitarea in care cazuse renumele lui, odinioara stralucit.”

Sursa: Wikipedia