Declaratia Universala a Drepturilor Omului a Natiunilor Unite

onu.jpg

Autor: Necunoscut

Editura: Librivox

Categorie: Istorie

Narator: Necunoscut

An publicare: 2016

Durata: 00h 13min

0 00 Lei
Demo

Imaginile sunt cu titlu de prezentare. Preturile pot fi modificate fara o notificare in prealabil.


Descriere

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata la 10 decembrie 1948, prin Rezolutia 217 A in cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor tarilor membre sa publice textul Declaratiei, care, ulterior, sa fie "distribuit, expus, citit si comentat in scoli si alte institutii de invatamant, fara deosebiri tinand de conditia politica a tarilor sau teritoriilor". Documentul are un preambul si 30 de articole care definesc principalele drepturi ale fiintei umane.

Declaratia nu este un tratat international ce ar implica consecinte juridice in cazul incalcarii acesteia, fiind conceputa ca un "ideal comun atins pentru toate popoarele si natiunile". Aceasta a devenit cu timpul un document de referinta spre care tind statele si conform caruia se verifica modul in care se respecta drepturile omului in diferite state ale lumii, prevederile acesteia fiind ulterior preluate si extinse in diferite tratate internationale. Printre drepturile garantate de declaratie sunt:

- drepturi civile – dreptul la viata, libertatea si securitatea persoanei, viata privata si de familie, inviolabilitatea locuintei, secretul corespondentei, onoare si demnitate, libera circulatie, casatorie si intemeierea familiei, intrunire pasnica;

- drepturi politice – dreptul la azil, cetatenie, alegeri;

- drepturi economice – dreptul la proprietate, retributie egala pentru munca egala;

- drepturi procedurale – dreptul de a fi un subiect de drept, dreptul la recurs efectiv, la un proces echitabil;

- drepturi sociale – asigurari sociale, munca, dreptul de a infiinta sindicate, dreptul la odihna si timp liber, la un nivel de trai decent, asigurare in caz de boala, somaj, vaduvie, batranete, dreptul la educatie.